כמה פעמים שמעתם משפטים כמו ״היא מתחממת לאט״, ״יש לו טמפרמנט קשה״, ״היא קלת מזג״, ״אין מה לעשות, זה הטמפרמנט שלו. ככה הוא נולד״?
מה זה טמפרמנט? איך יודעים מהו הטמפרמנט של התינוק/ ילד שלנו? של עצמנו? ומה זה בכלל משנה?
טמפרמנט (בעברית: מזג) הוא מכלול של מאפייני התנהגות ראשוניים הניכרים כבר מגיל ינקות וילדות מוקדמת ומשפיעים על בניית האישיות של האדם בהמשך חייו. יש שלושה סוגי טמפרמנט וכל אחד מהסוגים מורכב ממאפיינים שונים, מביניהם: יכולת הסתגלות, עוצמת תגובה לגירויים, איכות מצב הרוח, טווח הקשב והתמדה, מידת מוסחות ועוד.
״הילד הקל״ - הטמפרמנט הזה מאפיין את רוב התינוקות והילדים בגיל הרך והוא כזה שמאפשר להורים ולסביבה ההתפתחותית להתחבר אל הילד וליצור איתו קשר בקלות יחסית. ״הילד הקל״ לרוב יהיה במצב רוח חיובי, בעל דפוסים ביולוגיים (שינה, רעב) סדירים, יכולת הסתגלות מהירה, סף תסכול יחסית גבוה ועוצמת תגובה מתונה. זהו ילד שלרוב יהיה קל יותר להתחבר אליו, כי הוא ״נוח״ וכי קל יותר להבין את צרכיו ורצונותיו ולספק לו אותם.
״הילד הקשה״ - טמפרמנט הילד הקשה מאופיין ברמת פעילות ועוצמת תגובה גבוהות, מוסחות, מצב רוח שלילי, סף תסכול נמוך ודפוסים ביולוגיים שאינם סדירים וקשה לזהות אותם. עם ״הילד הקשה״ ייקח לרוב יותר זמן ״להסתדר״ ויש הורים ומטפלים שיתקשו להתרגל ולקבל את התנהגותו.
״הילד המתחמם לאט״ - יהיה בעל עוצמות נמוכות, מצב רוח מתון לרוב, אך עם קושי משמעותי להתקרב ולהתרגל לסיטואציות חדשות. לילדים עם טמפרמנט מהסוג הזה ייקח יותר זמן להיפתח בפני הסביבה ויש להם נטייה לפחד, עצבנות והתנהגות נמנעת.
למה זה משנה? בגדול, להגדרת הטמפרמנט של הילד אין משמעות רבה. לדעת את השם של סוג הטמפרמנט של הילד שלכם לא בהכרח יעשה את ההבדל.
מה כן חשוב? ללמוד להכיר ולזהות את המאפיינים האישיים של ילדכם, וגם את אלו שלכם. לדעת שיכול להיות שלילד שלכם טמפרמנט שונה משלכם, מה שלעיתים יכול להקשות עליכם להבין למה הוא מתנהג כפי שהוא מתנהג. עם זאת, להבין שלאופן בו אתם פונים ולדרך בה אתם מגיבים אליו יש השפעה רבה על התפתחותו של הילד שלכם. התאמת הסביבה לאישיות הילד חשובה להתפתחות האופטימלית שלו וכשדרישות הסביבה והטמפרמנט של הילד נמצאים בהלימה - לכולם הרבה יותר קל.
Comments